کاوش موضوع افشاریه
صفحه اصلی
افشاریه
ایران افشاری که به شاهنشاهی افشاری نیز مشهور است، یک شاهنشاهی ایرانی پایهگذاریشده بهدست نادرشاه از ایل ترکتبار افشار بود که در میانهٔ سدهٔ هجدهم میلادی بین سالهای ۱۷۳۶ تا ۱۷۹۶ م برابر با ۱۱۱۴ تا ۱۱۷۴ ه.خ (۱۱۴۸ تا ۱۲۱۰ ه.ق) بر سرزمین ایران فرمانروایی کرد. این دودمان در سال ۱۷۳۶ م بهدست نادر و با کشتن دومین شاه هوتکی، اشرف افغان و سپس خلع شاه عباس سوم از پادشاهی، بنیان نهاده شد.
در عهد پادشاهی نادرشاه، ایران به پهناورترین گسترهاش از زمان سرنگونی شاهنشاهی ساسانی رسید. نادرشاه بر تمامی یا بخشهایی از کشورهای کنونی ایران، ارمنستان، گرجستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، بحرین، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان، هندوستان، عراق، کویت، ترکیه، امارات متحده عربی و عمان تسلط داشت. با مرگ او، شاهنشاهی وی بهسرعت از هم فروپاشید و سپس میان دودمان زند، درانیها، خانات قفقاز و خانات کلات تقسیم شد، هنگامی که تنها بخشهایی از خراسان تحت پادشاهی بازماندگان نادرشاه باقی ماند. در نهایت، در سال ۱۷۹۶ م. مصادف با سال ۱۱۷۴–۱۱۷۵ خ. آقامحمدخان قاجار با چیرگی بر خراسان و از بین بردن یکی از بازماندگان نادر، به نام شاهرخشاه، دوباره ایران را یکپارچه کرد و دودمان قاجار را بر ایران چیره ساخت.
نام سلسله افشار از نام ایل افشار، یکی از قبایل ترکمان در شمال شرقی ایران، گرفته شده است. ایل افشار اوایل سده هفدهم میلادی، توسط شاه عباس یکم صفوی و برای دفاع از مرزها در برابر ازبکها، از آذربایجان به مناطق شمال شرقی کوچانده شده بودند.... بیشتر در ویکی پدیا